Het woord ‘muze’, vandaag synoniem voor inspiratiebron, is afkomstig uit de Griekse mythologie en verwijst naar de negen muzen, de dochters van Zeus, die op de zangberg Helikon woonden.

Femmes & Muze ... Famuze. Mirella Ippolito (sopraan), An Bronselaer (mezzo-sopraan) en Anneleen D'hoe (alt), drie vrouwen die de muze van de hymne, het lied en de lyriek als hun inspiratiebron delen. De mix van de drie verschillende stemkleuren geeft Famuze haar unieke sound.

Het doel van het ensemble is projectmatig verschillende muziekstijlen te ontdekken en te programmeren om telkens opnieuw het publiek te blijven verrassen. Hun repertoirelijst is dan ook vrij divers, maar de afgelopen jaren zijn ze vooral bezig met lichte muziek.

Naast het volgen van zanglessen laat Famuze zich voor de muzikale afwerking regelmatig adviseren en coachen door een aantal gewaardeerde dirigenten en/of stemcoaches, waaronder o.a. Johannes Dewilde, Kees Meerman, Jo Annemans, Sarah Peire, …

Famuze neemt ook regelmatig deel aan workshops en masterclasses. Meest recent was dat met het Ierse ensemble Anúna, met Soetkin Baptist en met de Zweedse folkgroep Kongero.

December 2011 gaf Famuze de aftrap met een eerste eigen concert: ‘Met andere woorden’. Nadien volgden o.a. ‘Media Vita’, een aantal kerstconcerten en ‘The way to your heart’, waarmee ze hun vijfjarig jubileum vierden. Steeds lieten ze zich begeleiden door getalenteerde muzikanten, zoals Bart Buyle, Hannelore De Vuyst, Jelle Van Dooren, Frederik Van Rampelbergh en Malicorne Buysse.

Voor hun concert ‘Country in my genes’ deden ze beroep op ‘The Band’, bestaande uit Malicorne Buysse (viool en cello), Dirk Diddens (gitaar) en Silas Van den Spiegel (slagwerk en percussie).

Deze samenwerking werd door henzelf en het publiek zeer gesmaakt, wat resulteerde in een tweede concert in Liedekerke met als thema de herdenking van WOI.

Het is ook met ‘The Band’ dat ze de studio indoken voor een demo-opname van een aantal nummers. De ambitie is immers de verschillende afgewerkte programma’s meermaals te kunnen uitvoeren op diverse podia: cultuurcentra, huiskamers, kleine festivals, koortreffen, …

U kan Famuze blijven volgen op www.famuze.be en op facebook.

“Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel", zei Plato. Plato was een wijs man ...